Alles wat je begrijpt daar kun je mee verder. Jouw cliënt begrijpt misschien niets van het waarom van het overlijden. Hoe ga jij daarmee om?
In deze podcast bespreek ik de "waaromvraag" die vaak centraal staat in het rouwproces. Cliënten vragen zich vaak af waarom hen dit is overkomen, waarom hun kind of partner is overleden, of waarom de dokter niet eerder heeft ingegrepen. Deze vraag komt voort uit een diepgewortelde behoefte om te begrijpen wat er is gebeurd, omdat begrip houvast geeft.
Wij mensen willen begrijpen wat er gebeurt om verder te kunnen. Als we het niet begrijpen, kunnen we er moeilijker mee omgaan. Bijvoorbeeld, als een ouder op hoge leeftijd overlijdt, is de waaromvraag minder groot dan wanneer een kind of jongere partner overlijdt. Onverwachte gebeurtenissen versterken deze vraag.
De waaromvraag heeft vaak te maken met schuldgevoelens en de zoektocht naar een reden of straf. Mensen vragen zich af of ze iets verkeerd hebben gedaan om dit verlies te verdienen. Dit zoeken naar antwoorden kan ook leiden tot een geloofscrisis, vooral bij mensen die gewend zijn te geloven dat God eerlijk en barmhartig is.
Als hulpverlener is het belangrijk om de erkenning te geven dat de waaromvraag essentieel is voor de cliënt. Stimuleer cliënten om informatie te zoeken die kan helpen bij het beantwoorden van deze vraag, ook al kan het pijnlijk zijn. Het begrijpen van de gebeurtenissen kan hen helpen om beter om te gaan met hun verlies.
De waaromvraag blijft vaak lang aanwezig, maar wordt na verloop van tijd minder prominent. In het begin is het belangrijk om deze vraag serieus te nemen en cliënten te ondersteunen bij hun zoektocht naar antwoorden, zonder te vervallen in dooddoeners zoals "dat weet niemand". Dit helpt hen om houvast te vinden en hun rouwproces te doorlopen.
Ik hoop dat deze uitleg meer inzicht geeft in hoe je als hulpverlener kunt omgaan met de waaromvraag van je cliënten.
Heb jij onderwerpen die je graag behandeld wil zien? Laat het me weten!
Wil jij meer weten over hoe je kunt begeleiden bij verlies? Schrijf je in voor mijn gratis webinar. Je kunt kiezen uit volwassenen begeleiden bij verlies, of kinderen en jongeren begeleiden bij verlies.
Kijk ook op de website van de Academie voor Verlies voor blogs over begeleiden bij verlies.
Wil jij de gratis minitraining “Verlies verzekerd” ontvangen? Je kunt hem hier aanvragen.