Episodes

  • 55 En vandring i ostens historie
    Nov 6 2024

    Vi må unnskylde denne episoden av Genopodden! Vi vet at denne episoden vil gjøre deg sulten. Om vi skal kunne gi deg et godt tips før du skal lytte til denne episoden, må det være at du tar frem noen gode oster, sett deg godt til rette og bli med på denne lille ostereisen vi tok under Dyrsku`n!

    Dyrsku`n 2024 arrangerte ostevandringer sammen med Norsk Gardsost, Hanen og norske oseprodusenter. Rasmus Lang-Ree og Oda Christensen ble kyndig geleidet av Henry Mæland, som er veteran i Dyrsku-sammenheng. De fikk møte både produsenter, ei budeie, osteelskere og kokker.

    Visste du at vi har en egen osteløype i Norge? Et veikart hvor du kan sjekke opp osteprodusenter som selger ost direkte. Nytt for Genopodden var også at brunost kan brukes som sukkebit til kaffen. Og at gammelosten faktisk ikke er gammel, det er bare oppskriften som er gammel. En fantastisk tradisjonsost som Rasmus og Oda fikk skikkelig sansen for, og hvor innsalget inneholder både smak, bruksområder og proteininnholdet.

    At Genopodden er opptatt av mat bør ikke være en overraskelse. Alt henger sammen, og det skal være kvalitet i alle ledd for å lage en god ost. Barbro Stordalen, yster og budeie fra Stordalen Gard, er helt enig. - Om de ikke forstår at det skal være kvalitet i råstoffet for å lage ost, da kan jeg bli litt morsk, sier hun.

    Det var kun kvalitet Genopodden opplevde på denne ostereisen. Både når det gjelder kompetanse, oster og tilbehør. Heng på! La oss dykke ned i en liten flik av norske ostehistorie!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    19 mins
  • 54 Gode råd for din besetning
    Oct 2 2024

    Under årets Dyrsku i Seljord var det mange gode faglige innlegg. Et av de må vi få lov til å påstå var Hans Storliens foredrag med oppskriften for de beste valgene for melkebesetninger. Her kom Hans Storlien nærmest med en oppskrift. Hans har ansvaret for det norske markedet for Geno og har jobbet i Geno i intet mindre enn 28 år. Og er blitt litt av en populær mann å få med seg på YouTube når han presenterer de nye eliteoksene.

    Rasmus Lang-Ree og Oda Christensen tok en prat med Hans, slik at de som ikke fikk med seg Hans sine gode råd direkte på Dyrskun`n også skal få oppskriften hans for å få det beste ut av din besetning.

    I tillegg var vi så heldige at vi fikk med oss Kari Lise og Bjørn Dybo fra Vestfold som kan fortelle om deres erfaringer og hvordan de følger disse rådene. Kari Lise kjenner nok også flere fra hennes dagbokartikler i bladet Buskap. Vi snakker om valg, seminbruk, HMS, ny levering av GS-prøver, effektivitet, struktur ved bruk av avlsplanen, bruk av kjønnsseparert og best produksjon.

    På toppen av dette prøver Oda seg på å forklare hvordan dosene med miks av kjøttfe egentlig fungerer... Om hun klarer det? Tja, det er opp til lytteren å bedømme. Hun håper på rause vurderinger.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    19 mins
  • 53 Årets unge bonde
    Sep 20 2024

    Under Dyrsku`n i Seljord ble Årets Unge Bonde kåret, og Genopodden var tilstede i både kulissene og i festsalen. Vi snuste på muligheten for å få vite resultatet før noen andre, men det kunne vi bare se langt etter. Både mat- og landbruksminister Geir Pollestad og fjorårets "Årets Unge Bonde", Marthe

    "Årets Unge Bonde" har vært en ærefull tittel som har blitt delt ut i de siste femten årene. Prisen går til en person eller et par som kan inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.

    Hva skal til for å få unge bønder inn i landbruket og for å bli?Vi har tatt en prat med statsråd Geir Pollestad og melkeprodusent og tittel-innehaver Marthe Bogstad.

    Statsråd Pollestad er opptatt av bonden skal ha inntekt til å leve av, og at det ikke skal være inntekter og velferdsordninger som gjør at de unge velger bort yrket. Hva er det beste rådet Pollestad fikk på Dyrsku`n? Og hva er det beste rådet han kan gi til unge bønder, eller de som vurderer å bli bonde?

    Marthe Bogstad forteller Rasmus og Oda om hennes år med tittelen "Årets Unge Bonde". Hun forteller om opplevelsene, og om fordelene om den korte kommunikasjonsveien til landbrukstoppen. Marthe har vært melkeprodusent i over ti år, og klar i talen hva hun mener om norsk landbrukspolitikk. Marthe er fantastisk ambassadør for norsk landbruk, med både lille fjøsvegger, et stort smil og tydelig tale.

    Marthe har også vært en av årets jury, og gir følgende råd til årets vinner; - Bruk muligheten!

    Og så var det årets vinner, som viste seg å være i flertall. Hvem de er? Ja, det hører du her i Genopodden.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    24 mins
  • 52 Kvinner i landbruket 2024
    Sep 14 2024

    Genopodden har tatt turen til årets Dyrsku i Seljord. Her tar vi pulsen på litt forskjellige deler av det tre dager lange arrangementet som samler over 90 000 tilskuere og 3000 utstillere. Det første vi har tatt tak i er en konferanse for kvinner i landbruket, kalt nettopp "Kvinner i landbruket"

    For tredje året på rad arrangeres konferansen "Kvinner i landbruket".

    Rasmus og Oda har tatt en prat med Jannicke Engan, konsernsjef i Tun Media og ansvarlig redaktør for Nationen. Hun ser frem til en spennende konferanse med rause, modige kvinner som brenner for landbruket. Hun understreker at det er behov for flere kvinner som ikke bare tør å ta ansvar for gårdsdriften, men som også vil dele sine erfaringer og kunnskap med andre.

    Med en alvorlig undertone, men også mye humor og gode historier, lover Jannicke at konferansen vi gi både inspirasjon og fellesskap. Publikum kan forvente fortellinger fra hele landet om både oppturer og nedturer i hverdagen på gården. Blant foredragsholderne finner vi kjente navn som Dordi Lerum, Roxana Stangeby, Ragnhild Eriksen og Lise Marit Syftestad, som vil dele sine innsikter og erfaringer.

    Hvorfor trenger vi en slik konferanse? Jannicke har klare meninger om hva slike møteplasser betyr.




    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    17 mins
  • 51 Med gull i lasten
    Sep 11 2024

    Har du lagt merke til lastebilene med Geno-logo på? Det er ikke metall det som leveres fra Geno-bilene, men noen som kan være like mye verdt som gull, selv med dagens gode gullpriser. Våre sjåfører kjører land og strand rundt med dunkene våre, slik at Geno sine kunder får varer over hele landet. Sædbilene har lang tradisjon i Geno. I denne episoden har Genopodden, med Oda uten makker Rasmus Lang-Ree denne gangen, tatt turen til Særheim på Jæren i Rogaland. Her fikk nemlig Oda en prat med sjåførene Gøran Christiansen og Leiv Hummervold. De er to av Geno sine dyktige sjåfører. På sædruta får alle inseminører over hele landet ny sæd og etterfylling av flytende nitrogen i beholderne sine hver femte uke. Og det er mange som kjenner godt til sædruta, og Gøran er er velkjent kar for mange på Sør-Vestlandet. Alltid med god faglig kompetanse, et glimt og øye og rapp i replikken. Og så har vi Leiv som vi alle gleder oss over å bli bedre kjent med.

    I tillegg har Genopodden tatt en prat med Hans Storlien, som er ansvarlig for det norske markedet. Han kan fortelle litt om historikken av sædruta, og hvordan det har vært en del kreativitet og viktigheten av det arbeidet som blant annet Gøran og Leiv gjør.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    14 mins
  • 50 Kjøtt og kjøttkvalitet
    Jun 7 2024

    Rasmus og Oda har fått låne plass til et studio i Nortura sine nye kontorlokaler i Oslo sentrum. Teamet for episoden er nemlig kjøtt og kjøttkvalitet. Hvordan ser en kokk og en slakter på nettopp denne råvaren. Hva slags holdning ser de hos forbrukerne. Er de bevisste på kvalitet og opprinnelse?

    Med seg i studio har Genopodden fått med seg to gjester som tenker, smaker og jobber med kjøtt det meste av tid. Birger Frimo er kjedesjef for Nortura Proff. Birger har et brennende engasjement for gode matopplevelser, og er ikke overraskende utdannet kokk. Birger Frimo har vært i Nortura siden 2011, og har nå byttet kokkekniv med tastatur og jobber også med teamet sitt på produktutvikling.

    Den andre gjesten er Daniel Slakter, som driver restauranten Varemottaket, som han har åpnet som en forlengelse av Annis pølsemakeri i Oslobukta, slakteri- og delikatessebutikkeni. Anni driver butikken Anni's på Ringebu, og Daniel driver to butikker i Oslo, med Annis i Mathallen i tillegg til den i Bjørvika.

    Daniel er butikkslakter, som betyr at han foredler kjøtt, etter at det kommer i butikk.

    Både Daniel og Birger har god innsikt i forbrukertrender og etterspørsel. Hva er egentlig kjøttkvailitet? Og betyr det noe at kua blir okse når vi snakker om kjøtt? Og hva vil egentlig vi forbrukere ha? Dette er en prat til å bli sulten av.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    30 mins
  • 49 Fra en GS-test til eliteokse
    May 1 2024

    Det finnes knapt en stoltere NRF-produsent enn når produsenten kan presentere en eliteokse fra gården. Det å få kunne bidra til en av de 50 eliteoksene som årlig jobber på Store Ree, og som bidrar videre til norsk og internasjonal melkeproduksjon. Men hvordan blir disse oksene plukket ut?

    Denne gangen har programlederne Rasmus Lang-Ree og Oda Christensen tatt turen til kalveisolatet på Sletten, og har invitert med seg to gode kollegaer i studiet på pauserommet i fjøset. Hallstein Holen er Stasjonsveterinær på Øyer testingstasjon og Hans Storlien er leder for Marked Norge. Sammen vet de det meste om hvordan Geno velger ut kalvene, både okse- og kvigekalvene fra det ganske land.

    I tillegg har Oda tatt en prat med produsent Tommy Skretting fra Varhaug, som har levert intet mindre enn to eliteokser nå. Både Elgane-P-ET og Vestre-P kommer fra Skretting Ku Da. Dette måtte vi høre litt mer om.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    38 mins
  • 48 Tyr og Geno
    Mar 27 2024

    De to organisasjonene Geno og Tyr har i begge sine årsmøter tatt opp en viktig sak for fremtiden for de to organisasjonene. Programleder Rasmus Lang-Ree har invitert de to styrelederne i nettopp Tyr og Geno, Erling Gresseth og Vegard Smenes til en prat i studio. Studio denne gangen var satt opp på et hotell i Gardermoen rett etter Tyr sitt årsmøte var avsluttet.

    Styrelederne er begge veldig fornøyd med hvordan samarbeidet mellom de to har fungert i de siste årene. Det er gode samarbeid med fokus på de beste løsningene for storfebonden.

    Saken som har vært oppe på begges årsmøter har vært spørsmålet om man i de to organisasjonene ser muligheten for et enda tettere samarbeid, og om årsmøtene ønsket å bruke ressurser på å kartlegge hvilke muligheter som ligger i det. Og ikke minst hvilke fordeler og ulemper dette kan innebære. Kan de to organisasjonene slå seg sammen? Eller skal det løses på en annen måte?

    Styrelederne svarer ut hvorfor er dette tatt opp som en mulighet, og Rasmus stiller også spørsmålet om hva dette kan gi av gevinst til storfebonden. Hvilke likheter og ulikheter går Tyr og Geno inn med i slik prosess? Hva er utfordringene? Smenes og Gresseth kommer inn på flere viktige deler av prosessen som både må løftes frem og diskuteres. Begge har en god tro på å finne en god løsning for begge organisasjoner, uansett hvilke forslag som vil komme frem.

    Det blir spennende å følge dette fremover!



    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    26 mins