Fri mig for integration

By: Socialt Indblik
  • Summary

  • Hvornår er man egentlig integreret? Hvad betyder integration? Kan vi overhovedet bruge begrebet i socialt arbejde? Og hvordan får vi bedre fokus på de reelle sociale problemer i integrationsdebatten.

    Det undersøger vi i podcasten ”Fri mig for integration” med Shadman Salih.

    Vi taler med en række eksperter, om vi kan bruge integrationsbegrebet. Eller om vi hellere skal skrotte det og tale om socialt arbejde, hvor fokus er på den enkelte frem for kultur eller etnicitet.

    I podcasten møder du Shadman Salih som faglig vært. Shadman er uddannet socialrådgiver og har en lang erfaring i at arbejde med familier og børn med psykosociale udfordringer. Han er desuden stifter og direktør i konsulentvirksomheden Sivitas.

    Niels Svanborg, journalist og redaktør på Socialt Indblik er journalistisk vært.

    Podcasten er produceret i et samarbejde mellem Socialt Indblik og Sivitas.
    Copyright Socialt Indblik
    Show more Show less
activate_Holiday_promo_in_buybox_DT_T2
Episodes
  • 6. Hvorfor er det kun, når mennesker er brune, at vi er så optagede af deres kultur og værdier? Med Marianne Skytte og Shadman Salih
    Nov 7 2024
    ”Det er kun, når det er brune mennesker, eller når det er nogle, vi udseendemæssigt kan definere som anderledes end os selv, at vi bliver så optaget af det her med værdier. Så får det sådan en negativ klang. I og for sig burde du jo som socialarbejder altid være meget interesseret i den enkelte borger, som du nu skal prøve at hjælpe. Der burde du jo altid interessere dig for, hvad det enkelte menneskes værdier er.”

    Sådan fortæller socionom, ph.d. og tidligere lektor på kandidatuddannelsen i socialt arbejde ved Aalborg UniversitetMarianne Skytte i podcasten ”Fri mig for integration”.

    Marianne Skytte, der i dag er pensioneret, skrev i 1996 bogen ”Etniske minoritetsfamilier og socialt arbejde”, et område, der har haft hendes interesse igennem hele hendes arbejdsliv. Bogen er udkommet i fire udgaver siden. Hun har uddannet kommende socialrådgivere i at skulle ud og arbejde med borgere med en minoritetsetnisk baggrund, og hun har fulgt debatten om indvandrere og flygtninge siden 1980’erne.

    Hun fortæller i podcasten, hvordan hun ser en stor forandring i måden, hvorpå socialarbejdere går til arbejdet med sociale problemer blandt etniske minoriteter på.

    Men hun oplever, at der stadig hersker en tendens til at ville forklare sociale problemer ud fra nogle generelle forklaringer om forskellige minoriteters kultur.

    Og så mener hun også, at det er tid til at se kritisk på integrationsbegrebet, som det anvendes i dag.

    I podcasten taler hun med programmets medvært Shadman Salih om integration og brugen af kulturforståelse i det sociale arbejde. Hun giver en lille lektion i de mange forskellige tilgange, der er til at forstå andre menneskers kultur. Og hun fortæller, hvordan det påvirker det sociale arbejde.

    Medvirkende: Marianne Skytte, ph.d. og tidligere lektor på kandidatuddannelsen i socialt arbejde. Forfatter til bogen ”Etniske minoritetsfamilier og socialt arbejde”.

    Medvært: Shadman Salih, socialrådgiver og stifter og direktør i Sivitas

    Tilrettelæggelse: Niels Svanborg

    Udgivet af Socialt Indblik i samarbejde med Sivitas
    Show more Show less
    49 mins
  • 5. Vi skal have en bevidsthed om det at være en minoritet. Med Laila Lagermann og Shadman Salih
    Jun 27 2024
    Vi har ikke brug for en masse viden om kulturer eller religioner, når vi skal forstå unge mennesker med en anden etnisk baggrund end dansk. Men vi har brug for at være nysgerrige. Og vi har brug for en bevidsthed om, hvad det vil sige at have en minoritetsposition i et land som Danmark.

    Det mener cand.pæd. og ph.d. i pædagogisk psykologi Laila Lagermann, der igennem 20 år har forsket, skrevet og undervist om racisme, diversitet og etniske minoriteter i pædagogisk praksis.

    Laila Lagermann er gæst i femte afsnit af ”Fri mig fra integration”, hvor Shadman Salih er faglig vært.

    I podcasten fortæller Laila Lagermann om sin forskning, og hvordan hun mener, at lærere og pædagoger har mere brug for nysgerrighed end viden om kultur og religion.

    Du skal høre, hvordan det er at være barn eller ung og samtidig være en del af en etnisk minoritet. Hvordan det er at være andetgjort. Hvordan det kan blive til en modstand. Hvordan vi kan forstå den modstand, og hvorfor lærere og pædagoger ikke skal være farveblinde men derimod kritisk farvebevidste.

    Medvirkende: Shadman Salih, socialrådgiver og stifter og direktør i Sivitas
    Laila Lagermann, cand. pæd. og ph.d. i pædagogisk psykologi, ungdomsforsker og forfatter til flere bøger som Gode intentioner er ikke nok og Socialt retfærdig pædagogik

    Tilrettelæggelse: Niels Svanborg

    Udgivet af Socialt Indblik i samarbejde med Sivitas
    Show more Show less
    53 mins
  • 4. "Jeg har ikke brudt min sociale arv. Jeg har brugt min sociale arv". Samtale med Mahmoud Zamzam og Shadman Salih live fra Folkemødet
    Jun 20 2024
    ”Jeg fik en gang at vide af en skoleinspektør: ’du bliver ikke andet end et pizzabud’. Men så endte jeg med at blive hans kollega.”

    Det fortalte den læreruddannede Mahmoud Zamzam på Folkemødet til en samtale med Shadman Salih i en liveudgave af podcastserien ”Fri mig for integration” optaget foran publikum på Folkemødet.

    Shadman Salih og Mahmoud Zamzam fortæller om at være henholdsvis første- og andengenerationsindvandrer i Danmark og mere blive set som repræsentanter for en kultur og som fremmede, end blive set som det de er, nemlig henholdsvis en socialrådgiver og en skolelærer i Danmark.

    Shadman Salih kom til Danmark i 1999 som flygtning og har siden uddannet sig til socialrådgiver og stiftet virksomheden Sivitas. Mahmoud Zamzam er søn af libanesiske flygtninge og er opvokset i Stengårdskvarteret i Esbjerg, der er på regeringens liste over parallelsamfund.

    Men selvom de begge er succesfulde, så ser de integrationen som en stempling. For hvorfor skal samfundet se på dem som afvigere, spørger de. Hvorfor ikke bare betragte dem som borgere i det danske samfund?

    Shadman fortæller i podcasten, at han har svært ved at vide, hvad det vil sige, når man spørger ham, om han er integreret i det danske samfund. For hvis det at være dansk er lig med at tro på demokrati og ligestilling, så var jeg jo dansk, før jeg kom til Danmark, fortæller han.

    Mahmoud udgav tidligere på året bogen ”Hej, du taler med Mark….moud.”, hvori han skriver om sin barndom og sin vej i livet. Blandt andet om, hvorfor han begynde at kalde sig Mark i stedet for Mahmoud.

    I podcasten fortæller han, hvordan han pludselig fik succes med navnet Mark, men også hvorfor han ikke kunne blive i den identitet og derfor gik tilbage til sit rigtige navn, Mahmoud.

    Medvirkende: Shadman Salih, socialrådgiver og stifter og direktør i Sivitas

    Mahmoud Zamzam, uddannet lærer og stifter og direktør i FRESH Academy

    Tilrettelæggelse: Niels Svanborg
    Lydredigering: Jakob Ranum

    Udgivet af Socialt Indblik i samarbejde med Sivitas
    Show more Show less
    50 mins

What listeners say about Fri mig for integration

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.