• Ekspert: Vores børns barndom må ikke blive "stjålet" af kunstig intelligens

  • Sep 28 2024
  • Length: 8 mins
  • Podcast

Ekspert: Vores børns barndom må ikke blive "stjålet" af kunstig intelligens

  • Summary

  • "Da min søn startede i skole for 10 år siden, var der en idé om, at alle skulle have smartphones og bruge iPads i undervisningen, og at det kunne sende dem bagud - både fagligt og socialt - hvis de ikke brugte dem. Det gjorde, at jeg blev interesseret i at undersøge, hvordan teknologi påvirker børn."
    Sådan lyder det fra Mie Oehlenschläger, der i dag blandt andet arbejder med, hvordan kunstig intelligens påvirker samfundet med særligt fokus på børn og unge.
    Hun er nemlig både ekstern lektor og medlem af Etisk Råd og regeringens ekspertgruppe for rådgivning om tech-giganter.
    Mie Oehlenschläger så nogle klare udfordringer ved, at børn helt ned til seksårsalderen brugte teknologier, de ikke havde en chance for at forstå.
    Det gav hende et skub til at dykke ned i teknologiens skyggesider og virkelig læse op på området.
    "Det endte med, at jeg udgav en række analyser og senest en videnskabelig artikel om de mange problemer, der kan opstå, når børn bliver udsat for teknologi, der konstant prøver at få deres opmærksomhed," fortæller Mie Oehlenschläger.
    Studiet er udført sammen med Jesper Balslev, der er docent på Københavns Erhvervsakademi, og viser, at tesen om, at teknologi er lig med fremskridt og udvikling for børn og unge, ikke er særlig velunderbygget.
    Tværtimod viser deres gennemgang af viden på området, at der er mange udfordringer ved at bruge teknologi - eksempelvis kunstig intelligens - når det gælder børn i skolen. Faktisk er der flere fordele ved ikke at bruge nye former for teknologi, konkluderer de.
    Mange af Mie Oehlenschlägers eftermiddage går med at sidde ved store borde i små varme lokaler, mens hun tørrer svedperler af panden.
    "Jeg sidder med andre forskere og eksperter og diskuterer videnskabelige, politiske og etiske perspektiver på kunstig intelligens. Vi debatterer, så kinderne bliver røde, og håndfladerne svedige - det er helt fantastisk," lyder det fra Mie Oehlenschläger, når hun skal beskrive sit virke som en del af regeringens ekspertgruppe for tech-giganter.
    De lange snakke har blandt andet udmøntet sig i en nyligt udgivet rapport fra 2024 for Erhvervsministeriet.
    Her konkluderer ekspertgruppen, der udover Mie Oehlenschläger består af forskere og aktører fra erhvervslivet og civilsamfundet, at algoritmer på sociale medier kan få børn til at købe en masse ting, de ikke har brug for.
    Virksomhederne bag kunstig intelligens designer nemlig algoritmerne sådan, at de tager udgangspunkt i data og viden om den enkelte person - eksempelvis det enkelte barns søgehistorik - og skræddersyer indhold til at matche den historik.
    En problematik, som AI-professor Serge Belongie fra Københavns Universitet genkender tydeligt.
    "Vi ved, at den her type algoritmer har enorm stor indvirkning på børn. De får hele tiden anbefalet forskellige produkter som tøj, musik og elektronik via sociale medier, som de bliver manipuleret til at købe," siger han.
    At virksomheder bag kunstig intelligens prøver at få børn til at bruge penge, bekræftes også i et Harvard-studie fra 2023. Studiet konkluderer, at der i 2022 blev genereret omkring 11 billioner dollars svarende til 11.000 milliarder danske kroner fra reklamer rettet mod børn og teenagere i USA.
    Frustrationerne over tech-giganterne, der udnytter børn til at købe produkter eller på andre måder manipulerer dem, kommer også i spil, når Mie Oehlenschläger hver tirsdag underviser studerende fra amerikanske universiteter i kunstig intelligens, politik og etik på DIS, der er en selvejende undervisningsinstitution.
    "Det er sindssygt spændende at få lov at tale med de unge mennesker om, hvordan vi beskriver kunstig intelligens i samfundet, og hvad det gør ved vores forståelse af, hvornår det er gavnligt og skadeligt, og hvordan og hvornår der skal reguleres politisk," fortæller hun.
    Noget af det, som eksempelvis er problematisk for børn og unge, når det gælder kunstig intelligens, er AI-manipulerede billeder af kroppe på nettet.
    En ny rapport fra Sex og Samfund, konkluderer, at de redigerede bil...
    Show more Show less

What listeners say about Ekspert: Vores børns barndom må ikke blive "stjålet" af kunstig intelligens

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.