• Har mennesket altid døjet med bumser?

  • Sep 29 2024
  • Length: 6 mins
  • Podcast

Har mennesket altid døjet med bumser?

  • Summary

  • Du er på vej ud ad døren og fanger kort dit selvbillede i spejlet. Hvad er det? En bums.
    Hvorfor lige nu? Hvorfor har du dog fortjent at gå rundt med en grim bums på kinden?
    Det er et glimrende spørgsmål, som ikke er helt enkelt at besvare. Hudlæger ved, at den primære årsag til bumser er hormonforandring i puberteten.
    Men der er en del store ubesvarede bumse-spørgsmål.
    Forskningsmidlerne går sjældent til akne-forskning, grundet den lille effekt på patienternes sundhed sammenlignet med andre sygdomme.
    Det skal selvfølgelig ikke holde os fra at undersøge spørgsmålene fra vores ivrige læsere. Sandra spørger:
    Har mennesket altid døjet med akne? Eller er den urene hud og hormonforstyrrelserne et resultat af vores moderne livsstil?
    "Akne er en meget kompleks sygdom," begynder Holger Brüggemann, der forsker i hudsygdomme.
    Huden indeholder bakterier, hvilket som udgangspunkt er en god ting, da de hjælper huden med at bekæmpe infektioner. En af disse bakterier er Cutibacterium acnes. Lyder det en smule bekendt, er det ikke så overraskende.
    Bakterien spiller en nøglerolle i inflammationen i huden, hvor bumser kommer til syne på huden. Men bakterien findes hele tiden i huden og er ikke ligefrem årsagen til, at bumserne opstår.
    Årsagen er en hormonforandring, som får huden til at producere flere naturlige fedtstoffer.
    Når der er for meget af de naturlige fedtstoffer i huden, stopper de porerne til. De tilstoppede porer mangler ilt og her påbegynder akne-bakterien et fedt festmåltid.
    Immunsystemet går i alarmberedskab, og der opstår en betændelsestilstand i huden. Nu kommer inflammationen i huden og de smukke bumser, som teenagere kender bedre end de fleste.
    "Det er nok fundamentet for sygdommen," siger Holger Brüggemann, der er lektor på Aarhus Universitet ved Institut for Biomedicin, og understreger, at forskerne ikke har den helt klare forklaring på, hvorfor vi får bumser.
    Fedtstoffer i huden lader altså til at sparke gang i de irriterende bumser. Så er løsningen vel bare at spise mindre fedtholdig mad, hvilket de nok også gjorde for 100 år siden, for 1.000 år siden og for 10.000 år siden.
    Men så simpelt er det ikke ifølge hudforskeren.
    "Hvis du spiser kun pizza, vil det nok have en betydning for produktionen af bumser," siger han.
    Fedt fra pizza eller chips er dog en anden type fedt, end den huden selv producerer, som er med til at give bumser. Det er altså ikke stærkt fedtholdig mad, lette kulhydrater eller sukker for den sags skyld, der forårsager bumser.
    En kost bestående udelukkende af pizza og chips vil nok fremme produktionen af bumser, mener Holger Brüggemann. Det handler dog om, at en så usund kost vil have effekt på bakterierne i tarmen, som senere vil have indflydelse på huden.
    "Der er ingen forbindelse mellem at spise pizza fra tid til anden og at få bumse," siger Holger Brüggemann.
    Med sine forbehold svarer Holger Brüggemann altså på spørgsmålene:
    Ja, mennesker har nok altid haft bumser.
    Nej, produktionen af bumser forårsages ikke af en moderne livsstil. Men visse dele af vores moderne livsstil som forarbejdet mad, der indeholder meget sukker og fedt, kan øge produktionen af bumser.
    Holger Brüggemann nævner, at visse studier mener, at mælkeprodukter kan fremme produktionen af bumser.
    I så fald kan bønderne for 5.000 år siden på vores breddegrader, som havde kvæg, måske også have døjet med akne, mens jæger-samlerne for 10.000 år siden måske kun har haft bumser i mindre grad.
    Jæger-samlerne er nogle af de sværeste i menneskehedens historie at ringe op og stille spørgsmål til. De havde ikke mestret kunsten at nedfælde deres tanker eller sygdomshistorie i så høj grad, som vi gør i dag.
    I det gamle Mesopotamien, nutidens Syrien og Irak, forholder det sig anderledes. Derfra har vi nogle af de tidligste skrifter fra mennesker.
    Menneskene brugte dengang kileskrift, som dateres tilbage til 3.200 år før vores tidsregning, hvor det i begyndelsen primært bestod af billeder, som hurtigt blev til standardiserede tegn, der efter sigen...
    Show more Show less

What listeners say about Har mennesket altid døjet med bumser?

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.