• Legendarisk pirat hærgede Danmark i middelalderen - og tyskerne hylder ham stadig

  • Sep 29 2024
  • Length: 10 mins
  • Podcast

Legendarisk pirat hærgede Danmark i middelalderen - og tyskerne hylder ham stadig

  • Summary

  • Hvis du en sommeraften sejler forbi den tyske ø Rügen sydøst for Møn, må du ikke blive forskrækket over kanonbrag og store ildglimt.
    Det er blot Störtebeker Festspiele, der opfører sin årlige forestilling om den tyske piratkaptajn Klaus Störtebekers liv og levned. En forestilling, der tiltrækker 200.000 gæster om året.
    Og selvom du som dansker måske ikke lige er bekendt med Klaus Störtebeker, så er han svær at komme udenom i Tyskland.
    Her kan du sejle med Störtebeker-færger, drikke øl fra det populære Störtebeker-bryggeri på en Störtebeker-bar, se Störtebeker-film, læse Störtebeker-romaner og besøge Störtebeker-statuer og -udstillinger.
    Sagt med andre ord:
    "Klaus Störtebeker er den absolut mest berømte pirat nogensinde for tyskerne. Han er en blanding af Jack Sparrow og Robin Hood," opsummerer den tyske historieprofessor Gregor Rohmann over for Videnskab.dk.
    Störtebekers berygtede sørøverbande Vitaliebrødrene blev både brugt som 'lejesoldater' i en krig mod Danmark, og senere hærgede de som lovløse pirater i Danmarks vigtige handelsområder.
    Med hjælp fra en dansk og en tysk middelalderforsker genfortæller vi historien om sørøverbanden og den legendariske kaptajn, og får samtidig luget fiktion fra fakta.
    Historien om Vitaliebrødrene begynder i slutningen af det 14. århundrede.
    Margrethe I af Danmark er ved at samle Danmark, Norge og Sverige i det, der skal blive kendt som Kalmarunionen: tre kongeriger samlet som én stormagt.
    Hun har fået Norge med, men Sverige modsætter sig. Eller, det vil sige, det gør den svenske konge, Albrecht af Mecklenburg, som slet ikke er svensker, men en hertug fra det tyske fyrstedømme Mecklenburg.
    I begyndelsen af 1390'erne er Albrecht taget til fange af Margrethe, men hun mangler stadig at indtage Stockholm, hvor Albrechts allierede har forskanset sig og bekæmper danskerne fra.
    Den kamp ønsker folkene i Mecklenburg at støtte, så de ikke taber Sverige til danskerne. De sætter derfor en plan i værk, der de kommende år kommer til at bide dem selv og alle andre i Østersøen bagi.
    Det er her, Vitaliebrødrene kommer ind i billedet.
    Thomas Kristian Heebøll-Holm er lektor i middelalderhistorie ved Syddansk Universitet, hvor han blandt andet har forsket i pirateri og kapervirksomhed. Det vil sige pirateri, som man har fået tilladelse til. Autoriserede pirater, om man vil.
    Og det er netop sådan et projekt, mecklenburgerne søsætter for at komme deres hertug til undsætning i Stockholm.
    "Fra Mecklenburg bliver der givet nærmest direkte ordre til flere magtfulde tyske handelsbyer om, at de skal deklarere, at alle, der har lyst til at kæmpe for den sande konge af Sverige, skal melde sig på havnen," lyder det fra middelalderlektoren.
    I første omgang er det meningen, at de skibsejere og søfolk, der melder sig, skal bringe forsyninger til Stockholm.
    Men hvor skal forsyningerne komme fra, og hvordan skal søfolkene aflønnes?
    "De skal selv tage forsyningerne fra den svenske konges fjender. Det vil sige danskerne. Man sender simpelthen væbnede bander ud, og så skal de ellers genere al dansk skibstrafik i Østersøen og plyndre dem."
    De mange søfolk, der rejste ud på denne mission, har man siden kaldt for 'Vitaliebrødrene'. De ses også ofte omtalt som 'Fetaljebrødrene' eller 'Viktualiebrødrene' med henvisning til, at de skulle bringe viktualier, forsyninger, til Stockholm.
    Ifølge Thomas Kristian Heebøll-Holm har Vitaliebrødrene dog svært ved at holde sig fra de skibe, de helst ikke skulle angribe.
    "De overfalder også handelsskibe fra forskellige hansestæder (et netværk af magtfulde handelsbyer omkring Østersøen, red.), og det giver nogle diplomatiske problemer," fortæller Thomas Kristian Heebøll-Holm.
    I fire-fem år fortsætter Vitaliebrødrene med deres officielle kamp mod Danmark, men i 1395 indgås der våbenhvile mellem de stridende parter.
    "Nu har Vitaliebrødrene jo ikke rigtig nogen retfærdig grund til at kæmpe videre, men det standser dem ikke. I stedet begynder de at benytte Gotland (ø øst for det svenske fastland, red...
    Show more Show less

What listeners say about Legendarisk pirat hærgede Danmark i middelalderen - og tyskerne hylder ham stadig

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.