• Tyggegummi er plastikforurening - ikke blot et affaldsproblem

  • Apr 17 2025
  • Duración: 7 m
  • Podcast

Tyggegummi er plastikforurening - ikke blot et affaldsproblem

  • Resumen

  • Tusindvis af tons plastikforurening bliver ledt ud i naturen hvert år… fra vores munde.
    Størstedelen af det tyggegummi, vi kan købe i butikkerne, er lavet af en række forskellige slags oliebaseret, syntetisk gummi, som minder om det plastikmateriale, der bruges i bildæk.
    Hvis du synes, at denne tanke er lidt foruroligende, er du ikke alene.
    Jeg har forsket i og formidlet om plastikforureningsproblemet i 15 år. De fleste, jeg taler med, bliver altid overraskede og føler altid lidt væmmelse, når de finder ud af, at de har tygget på en klump formbar plastik.
    De fleste producenter melder ikke helt klart ud, hvad tyggegummiet rent faktisk er lavet af, men gør diverse krumspring ved at for eksempel at skrive 'gummibase' i varedeklarationens liste over ingredienser. Der er ikke en stram definition af syntetisk gummibase.
    Tyggegummimærket Wrigley Extra samarbejder med tandlæger over hele verden for at fremme brugen af sukkerfrit tyggegummi for at forbedre vores mundsundhed.
    Ifølge Wrigley Oral Health Program forlyder det, at: "Gummibasen, som gør, at vi kan tygge tyggegummiet, binder alle ingredienserne sammen til en glat, blød tekstur. Vi bruger syntetiske gummibasematerialer til en konsistent og sikker base, der giver længerevarende smag, forbedret tekstur og reduceret klæbrighed."
    Det lyder jo nærmest harmløst, men kemiske analyser viser, at tyggegummi indeholder styren-butadien (det holdbare syntetiske kemikalie, der bruges til at fremstille bildæk), polyethylen (plastik, der bruges til at fremstille bæreposer og flasker) og polyvinylacetat (trælim) samt en række søde- og smagsstoffer.
    Tyggegummiindustrien er 'big business', estimeret til at være 48,68 milliarder dollars (337 milliarder kroner) værd i 2025.
    3 virksomheder sidder på 75 procent af markedsandelen; den største er Wrigley, med anslået 35 procent.
    Der er få pålidelige tilgængelige statistikker om mængden af tyggegummi, der bliver produceret, men et fagfællebedømt globalt estimat lyder, at der årligt bliver fremstillet 1,74 billioner stykker.
    Jeg havde flere typer tyggegummi under luppen og fandt, at et enkelt stykke tyggegummi almindeligvis vejer 1,4 gram. Det betyder, at der globalt produceres svimlende 2,436 millioner tons tyggegummi hvert år.
    Omkring en tredjedel (30 procent) af den vægt, eller lidt over 730.000 tons, er syntetisk gummibase.
    Hvis idéen om at tygge plastik ikke er foruroligende nok, så tænk lige på, hvad der sker, efter du har spyttet det ud.
    De fleste af os er nok stødt på kasseret, gennemtygget tyggegummi under bænke i parken, skoleborde og på fortove. Men ligesom andre plasttyper bliver syntetisk tyggegummi ikke nedbrudt biologisk, men ligger i natur og miljø i mange år.
    Her hærder og revner det, til det bliver nedbrudt til mikroplast, men det kan tage flere årtier (mikroplast er plastpartikler, som er mindre end cirka 5 millimeter i diameter, red).
    Det er bestemt ikke billigt at fjerne mikroplast fra naturen, fordi det kræver en forholdsvis stor mængde arbejdskraft.
    Gennemsnitsprisen ligger på cirka 14 kroner per kvadratmeter, og det estimeres eksempelvis, at de britiske kommuners årlige oprydningsomkostninger efter tyggegummiforurening i Storbritannien er omkring 63 millioner kroner.
    Der har været forsøg på at at løse problemet. Rundt omkring i for eksempel Storbritannien er der på mange offentlige steder installeret affaldsspande leveret af det hollandske firma Gumdrop Ltd. til opsamling og genbrug af tyggegummi.
    Kommunerne står for skiltningen, der tilskynder til ansvarlig bortskaffelse, og spandene er i dag et fast indslag i en række britiske byer. Et stigende antal små producenter tilbyder desuden plantebaserede alternativer.
    I Storbritannien lancerede den velgørende miljøorganisation 'Keep Britain Tidy' i 2021 en 'tyggegummi-specialstyrke'.
    Dette samarbejde involverer tre store producenter, som har forpligtet sig til at investere op mod cirka 89 millioner kroner for at fjerne 'historiske tyggegummipletter for at ændre adfærd, så flere smi...
    Más Menos
adbl_web_global_use_to_activate_webcro768_stickypopup

Lo que los oyentes dicen sobre Tyggegummi er plastikforurening - ikke blot et affaldsproblem

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.