• Nej, kvinder er ikke golddiggere, antyder nyt studie

  • Apr 19 2025
  • Duración: 2 m
  • Podcast

Nej, kvinder er ikke golddiggere, antyder nyt studie

  • Resumen

  • I lige fra eventyrlige filmplots til historiske dramaer er vi blevet tudet ørerne fulde af det. Nemlig at kvinder er dem, som gifter sig op ad den sociale rangstige for at få flere penge og mere status.
    Men et nyt studie udfordrer den opfattelse: Mænd og kvinder i England har faktisk stort set altid giftet sig med folk fra samme baggrund.
    Det skriver London School of Economics (LSE) i en pressemeddelelse. Det gør de på baggrund af et nyt studie udgivet i PLOS One af to økonomiprofessorer, den ene fra Syddansk Universitet.
    Forskerne har undersøgt næsten to årtiers kirkelige vielser i England. De har udtrukket data fra mere end 33 millioner ægteskaber og 67 millioner fødsler i England og Wales mellem 1837 og 2021.
    Her så de blandt andet på, hvilket arbejde og titel fædrene til brudene og brudgommene havde, hvor man fandt ud af, at de var næsten identiske. Det brugte man så til at kortlægge, om kvinder giftede sig ind i familier fra de øvre samfundslag eller ej.
    Ligeledes analyserede forskerne brudeparrenes efternavne, altså om mændene havde efternavne, der normalt var associeret med højere status end deres ægtefæller. Mere specifikt så man på gennemsnitsværdien af husene, som folk med bestemte efternavne boede i.
    Resultaterne viser, at både mænd og kvinder kommer fra familier af lignende socialklasse. Derfor er der ingen stærke indikationer på 'hypergami' blandt kvinder, altså at de skulle have giftet sig med mænd med højere status end dem.
    "Du vil støde på lykkejægere, men det er ikke et systematisk mønster, og kvinder er ikke mere 'golddigging', end mænd er," siger professor Neil Cummins til Weekendavisen om studiet.
    Der er derfor ikke beviser for, at hypergami hos kvinder reelt er systematisk udbredt i vestlige samfund, skriver forskerne i studiet.
    En undtagelse er Norge, hvor et nyligt studie viste det modsatte. Men selv hos vores skandinaviske nabo er der i dag en minimal forskel i familiebaggrunden i forhold mellem mænd og kvinder.
    Resultaterne er interessante, fordi de har betydning for vores idé om social mobilitet og ulighed ifølge forskerne.
    For hvis det ikke er ægteskabet, der forstærker klasseopdelingen i samfundet, kan det være andre faktorer, som påvirker den sociale mobilitet: Uddannelse, professionelle netværk eller hvor mange penge, du arver.
    Más Menos
adbl_web_global_use_to_activate_webcro768_stickypopup

Lo que los oyentes dicen sobre Nej, kvinder er ikke golddiggere, antyder nyt studie

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.