Episodes

  • Professionell kommunikation – presentationsteknik, situation och målgrupp
    May 27 2024

    I avsnitt 38 av Thought Leadership-podden möter vi kommunikationsexperten Erik Mattsson. Han delar med sig av sina insikter om hur man kan förbättra sina kommunikativa färdigheter, förfina sina presentationer och förstå sin publik. Vi utforskar även kraften i storytelling och hur man med smart kommunikation och ett förenklat budskap kan få genomslag för sina idéer.


    Vill du lära dig mer? Erik är en av många lärare i utbildningsprogrammet Certified Chief Technology Officer - klicka här för mer information och anmälan!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    23 mins
  • En försvarsmarknad i snabb förändring – innovation, dual-use och näringslivets roll
    Apr 24 2024

    I avsnittet möter vi Robert Limmergård, Säkerhets- och försvarsföretagens generalsekreterare, och Teknikföretagens näringspolitiska chef Maria Rosendahl som pratar om förändringar och möjligheter på försvarsmarknaden. Vi dyker ned i frågor om samarbetsklimatet på försvarsmarknaden, utrymme för nya aktörer, innovation, gränslinjen mellan civil och militär teknik och mycket, mycket mer!


    Vill du veta mer om möjligheter och samarbeten på Sveriges försvarmarknad? Läs mer och anmäl dig till konferensen Sveriges Försvarsförmåga den 24 september 2024.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    33 mins
  • Supermaterialet Grafen - häng med i den snabba utvecklingen!
    Feb 22 2024

    I avsnittet pratar vi med materialforskaren Johan Ek Weis om supermaterialet grafen, som 2010 låg till grund för nobelpriset i fysik. Grafen har ett en utmärkt ledningsförmåga, är mycket starkt och samtidigt flexibelt. Materialets egenskaper öppnar för användningsområden nästan överallt, och har möjlighet att revolutionera flertalet industriområden. Vi djupdyker i hur materialet framställs och hur det kan tillämpas som komponent i olika produkter samt hur detta möjliggör nya användningsområden för produkter och effektivare produktionsprocesser. Lyssna för att inspireras om hur användning av supermaterialet gör morgondagen redo för framtiden!

    Vill du lära dig mer? Gå vår kurs i Grafen den 12 mars! Klicka här för mer information och anmälan: Grafen - Ny Teknik Education


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    21 mins
  • Dynamiskt Cyberförsvar – Automated Moving Target Defence
    Jan 15 2024

    I avsnittet vänder vi blicken mot cybersäkerhet och fokuserar på försvarsmetoden Automated Moving Target Defence (AMTD) – en teknik som kan förändra hur vi ser på säkerhet och en viktig pusselbit för säkerhet kopplat till samhällets kritiska infrastruktur.

     

    När angreppssätten mot organisationer blir alltmer sofistikerade och rörliga krävs snabbfotad flexibilitet från försvarssidan. Utöver att tillhandahålla ett robust, proaktivt och dynamiskt försvar blir AMTD också ett ypperligt verktyg för att registrera och förstå angriparnas strategier. I förlängningen kan det också utgöra en bas för utveckling av nya försvarslinjer.

     

    Med oss har vi experten Alexander Hägglund från cybersäkerhetsföretaget Tehtris. Han hjälper oss djupdyka i AMTD och delar med sig av sina erfarenheter och spaningar.

     

    Kurstips: Diplomerad Säkerhetsarkitekt (Diplomerad Säkerhetsarkitekt - Ny Teknik Education), Robusta Säkerhetskritiska IT-system (Robusta säkerhetskritiska IT-system - Ny Teknik Education).

    Konferenstips: Cyber Security: Kritisk infrastruktur (Cyber Security: Kritisk infrastruktur 2024 - Ny Teknik Education)


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    26 mins
  • Generativ AI som programmeringsverktyg
    Jan 2 2024

    Generativ AI som programmeringsverktyg 

    I avsnittet tittar vi närmre på hur generativ AI kan användas för att automatiskt färdigställa syntax, analysera programmeringskod, och var AI kan användas för att ta över monotona uppgifter. Vi pratar om hur man kan utmana sig själv till att göra generativ AI till en aktiv del av sin verktygslåda och kommer in på hallucinerande artificiell intelligens och vikten av att vara tydlig i sina instruktioner.  

     

    Med oss har vi stjärnutvecklaren och grundaren till webplatsutvecklingsföretaget Asekio, Hannes Wideteg. Han delar sina tankar om AI-mindset, hur man bäst pratar med AI, och berättar om hur han med hjälp av generativ AI kan producera 5-10 gånger så mycket kod som förut.  

     

    Kurstips: Tillsammans med Hannes Wideteg har vi tagit fram en kurs om hur AI kan användas inom programmering. Där får du verktyg och inspiration att arbeta smartare och effektivisera ditt programmeringsarbete. Klicka här för att komma till kursen!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    23 mins
  • Digitala tvillingar och AI – en lyckad mix för optimerade affärs- och produktionsprocesser
    Dec 8 2023

    Det har nog aldrig pratats och skrivits om Artificiell Intelligens lika mycket som nu. Nästan varje dag nås vi av nyheter som talar om de enorma möjligheterna som AI öppnar upp för, men också om de utmaningar som den snabba teknikutvecklingen medför. För företag som arbetar med produktutveckling är AI ett otroligt kraftfullt verktyg, speciellt när det kan kopplas till digitala tvillingar. Men vad är egentligen digitala tvillingar, och hur kommer AI in i bilden?

     

    I detta avsnitt gästas vi av Martin Kwasniewski från AFRY, som med sin långa erfarenhet av verksamhetsledning i kombination med djup kunskap inom AI ska hjälpa oss att få klarhet i dessa frågor.

     

    Kurstips: Tillsammans med Martin Kwasniewski har vi tagit fram en kurs som fokuserar på AI inom Digitala Tvillingar där du inspireras till att utforska och driva innovation, produkt och processutveckling. Klicka här för att komma till kursen!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    25 mins
  • Carbon Capture Storage (CCS) – koldioxidlagring och EU:s utsläppshandelssystem
    Oct 31 2023

    Carbon Capture Storage (CCS) – koldioxidlagring och EU:s utsläppshandelssystem


    CCS-tekniken går ut på att samla koldioxid från en fast utsläppspunkt och lagra den långsiktigt i berggrunden under havsbotten. En så kallad kolsänka. Genom att satsa på sådan teknik kan företag och industri minimera sina utsläpp av växthusgaser och även öppna för möjligheten att sälja utsläppsrätter genom EU: utsläppshandelssystem.

     

    I avsnittet hör vi Hannes Sonnsjö, forskare på Lunds universitet och elmarknadsanalytiker på Merlin & Metis, lyfta vad EU ETS innebär och vilka förändringar som är att vänta i EU ETS 2. Vi pratar om vilken roll direktivet spelar för att främja övergången till en mer koldioxidsnål ekonomi, och hur företag och industrier kan ta ansvar för sina utsläpp och samtidigt som de gör affär på en restprodukt.


    Kurstips: Vill du lära dig mer om CCS? Ta då del av vår kurs ” Carbon Capture Storage & Utilization”. Läs mer om kursen här: Carbon Capture Storage & Utilization - Ny Teknik Education


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    26 mins
  • Generativ Geo-AI – tillämpning, datainsamling, strategi och promptteknik
    Oct 26 2023

    Generativ Geo-AI –tillämpning, datainsamling, strategi och promptteknik


    I en värld som ständigt står inför utmaningar kopplat till klimatförändringar och naturkatastrofer är förståelse för geografiska data mer avgörande än någonsin. För att bygga hållbara, resurseffektiva och motståndskraftiga samhällen behöver vi verktyg som kan förutse och mildra de faror som hotar vår infrastruktur och våra samhällen. Här kommer Geo-AI, eller geografisk artificiell intelligens, in i bilden.

     

    Under de senaste åren har intresset för - och användningen av Geo-AI skjutit i höjden då fler och fler börjar inse teknikens potential. Men vilka möjligheter erbjuder Geo-AI egentligen, hur skiljer sig tekniken från andra typer av artificiell intelligens och vad är dess utmaningar och begränsningar?

     

    I detta avsnitt av Thought leadership-podden gästas vi av Anders Elias, konsult och föreläsare inom ämnet öppna data, datavisualisering och generativ Geo-AI.

     

    Kurstips: Vill du har mer praktisk kunskap om hur du kan skapa interaktiva kartor med hjälp av Geo-AI? Ta då del av vår kurs ” Generativ Geo-AI – Tillämpning, datainsamling, strategi & promptteknik”. Läs mer om kursen här: Generativ GeoAI - Tillämpning | Datainsamling | Strategi & Promptteknik - Ny Teknik Education


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Show more Show less
    23 mins