Episodes

  • 15 - Mares sense filtres - És possible un divorci “amb amor”?
    Oct 28 2024
    Tots tenim al voltant casos de ruptures, de separacions, de divorcis amistosos o com una guerra, amb experiments pel mig. El que sí que tots els casos tenen en comú és que és un moment de màxima complexitat en la vida de les famílies, de les persones i, sobretot, dels fills. Per parlar-ne des d’una mirada experta que ens pugui donar un enfocament ampli, multidisciplinar i integral, Mares sense filtres conversa amb Mon Tur, advocada i mediadora familiar, especialista en famílies, infància i adolescència. Segons ella, és possible un divorci amb “consciència, generositat, tolerància, respecte i responsabilitat”. Com sempre, Miquel Àngel Alabart, terapeuta familiar i director de la revista Viure en família, ens ajuda a completar la foto, des de la seva llarga experiència acompanyant famílies i els més de 20 anys involucrat en projectes de criança.
    Show more Show less
    49 mins
  • 14 - Mares sense filtres - Educació i autoritat: hem anat d’un extrem a l’altre?
    Sep 26 2024
    Hem passat en pocs d’anys d’una educació autoritària a evitar qualsevol tipus d’imposició als nostres fills? Mares sense filtres planteja aquesta qüestió a la sociòloga, educadora i mediadora de conflictes Alba Castellví. “L’autoritat és necessària en algunes ocasions, tot i que no és còmode”. Segons diu, molts pares desisteixen de l’autoritat que els correspon i que han d’exercir encara que no els vingui de gust. La família no és una institució democràtica, l’estructura és jeràrquica, ens agradi o no” Alba Castellví, sociòloga, educadora i mediadora de conflictes Segons Alba Castellví, cal educar les criatures en l’autocontrol perquè quan creixin puguin decidir pel seu compte però, quan són petits, la majoria de decisions no les prenen ells. “El procés de créixer significa aprendre a decidir per un mateix a poc a poc i amb responsabilitat”.
    Show more Show less
    55 mins
  • 13 - Mares sense filtres - Criança i pantalles
    Jul 18 2024
    Anna Ramis, la convidada de ‘Mares sense filtres’ és una de les especialistes de referència del tema famílies, criança i pantalles que va posar en marxa fa uns anys la campanya “#de0a3PantallesRES” per sensibilitzar la societat i prevenir-ne l’addicció precoç. Segons ella, els menors de tres anys no haurien d’estar davant d’una pantalla de cap dispositiu mòbil, tampoc no mirar la tele. I els adults, en la mesura que sigui possible, tampoc no haurien d’estar mirant el mòbil quan estant amb ells. “A partir dels tres mesos, un nadó se n’adona que l’adult prefereix la mirada cap a la pantalla i no cap a ell”. Si una mare està donant el pit no hi pot haver una pantalla oberta” Anna Ramis, mestra i pedagoga Per la seva banda, Xavier Bertral, cap de fotografia del diari ‘Ara’RA’ i col·laborador en nombroses publicacions, agències i editorials nacionals i estrangeres afirma que hi ha una generació de joves a la qual hem abandonat posant-los un telèfon a la mà als 12 anys i donant-los accés a la barra lliure del món. “Els mòbils poden fer molt mal als adolescents, fins i tot trastorns addictius”.
    Show more Show less
    53 mins
  • 12 - Mares sense filtres - Què fem quan els fills ens porten al límit?
    Jun 17 2024
    Què fem quan una criatura es desregula emocionalment i ens porta al límit? El que acostuma a passar és que també ens desregulem els adults i la situació es descontrola. “Deixem de fer el que hem de fer, que és acompanyar la criatura per ajudar-la”, diu Elisenda Pascual, psicòloga de criança respectuosa. La convidada de ‘Mares sense filtres’ defensa que la transformació del món comença a la nostra pròpia llar. Elisenda Pascual, la psicòloga de la multipremiada sèrie d’Aina Clotet ‘Això no és Suècia’ acompanya des de fa més de 15 anys famílies i parelles a créixer en el seu sistema familiar. Segons Elisenda Pascual, cal un canvi de mirada per entendre que “allò que està fent la teva criatura i que et treu de polleguera, vol dir que et necessita, no que t’està fent la vida impossible”. No dir mai que no és un error. Cal posar límits” Elisenda Pascual, psicòloga Per Elisenda Pascual, l’infant ha de saber quins són els seus límits perquè quan sigui adolescent se’n pugui posar ell mateix. Aquest episodi té el col·laborador habitual de ‘Mares sense filtres’, el terapeuta familiar i director de la revista ‘Viure en família’, de Miquel Àngel Alabart. I, per acabar, la recomanació literària de la mediadora de lectura Karina Miranda i dels jocs sempre creatius i originals de la Carmen i la Clàudia, de Jugar i Jugar.
    Show more Show less
    44 mins
  • 11 - Mares sense filtres - El difícil moment de triar escola
    Mar 1 2024
    Quins són els principals aspectes a valorar a l’hora de triar escola per als nostres fills? La pedagogia, el projecte educatiu, la distància, si és públic o privat, la logística, les amistats al barri, que el projecte tingui continuïtat… Són moltes les famílies que s’enfronten a aquest moment amb molts dubtes, incerteses i pors. ‘Mares sense filtres’ parla de com es viu el moment de prendre aquesta decisió amb Sonia Kliass, psicòloga especialitzada en l’àmbit de l’educació. Les seves principals referències són el mètode Pikler i la pedagogia Waldorf. S’ha especialitzat en desenvolupament infantil dels zero als set anys i és autora de dos llibres de referència per a mestres i famílies: ‘L’art de posar límits’ i ‘L’art de donar llibertat’. Miquel Àngel Alabart, terapeuta familiar i director de la revista ‘Viure en família’, aporta també la seva visió gràcies a la seva llarga experiència acompanyant famílies i els seus més de 20 anys involucrat en projectes de criança; Agustí Lleyda, mestre jubilat i defensor i promotor de la poesia en la infància, recomana el llibre ‘Petititeses’, de Pep Molist, i la Carmen i la Claudia, de Jugar i Jugar, proposen una joguina interessant, creativa i de qualitat.
    Show more Show less
    54 mins
  • 10- Mares sense filtres - La imatge real de la maternitat
    Feb 13 2024
    Més enllà de la maternitat idealitzada existeix una maternitat real, sense filtres. Aquesta és la que reflecteix amb la seva feina Victòria Peñafiel, fotògrafa de nadons, de famílies, de lactància, però sobretot de mares, de dones. La Victòria, que també és mare de cinc fills explica a Mares sense Filtres com planteja les seves sessions: “M’encanta com treuen el cap les arrugues quan les mares somriuen. Com arrufen les celles els nadons. Gaudeixo capturant plors i rebequeries tant com atacs de riure, abraçades i mirades absortes”. Victòria Peñafiel també és la persona que hi ha al darrere del conegut repte fotogràfic d’Instagram #febrerosinedulcorantes. Com sempre, Mares sense Filtres té la participació dels col·laboradors habituals: Miquel Àngel Alabart, terapeuta familiar i director de la revista ‘Viure en família’. Paula Jarrín, de la llibreria especialitzada en LIJ Al·lots de Barcelona i la Carmen i la Claudia, de Jugar i Jugar, amb una proposta de joguina interessant, creativa i de qualitat.
    Show more Show less
    40 mins
  • 09 - Mares sense filtres - Deslletar o no deslletar, aquesta és la qüestió
    Jan 19 2024
    Mares sense filtres conversa amb Cris Moe, @maretameva a les xarxes, consultora de maternitat, que reflexiona sobre el moment actual de la criança, explica la seva visió sobre l’anomenat “esgotament maternal” i parla sobre les seves dues grans especialitats: el deslletament i la son. Per què les mares tenen sentiment de culpa quan es plantegen el deslletament? Com se supera l’ esgotament físic i mental durant la criança? Cris Moe, especialista en la cura de la mare i el nadó, acompanya famílies en moments vulnerables, en què la mare se sent perduda, amb molts dubtes o amb necessitat de suport logístic o emocional. Finalment Miquel Àngel Alabart, terapeuta familiar i director de la revista Viure en família, ofereix el contrapunt de la conversa partint de la seva experiència acompanyant famílies i els seus més de 20 anys involucrat en projectes de criança.
    Show more Show less
    43 mins
  • 08 - Mares sense filtres - Com triar la joguina infal·lible
    Nov 9 2023
    Jugar és l’activitat principal d’un infant. Si no estan dormint o menjant, és l’eix transversal de la seva vida. El joc és també una eina terapèutica, una via d’expressió. No és una pèrdua de temps, és una necessitat vital i un instint de supervivència. La Carmen i la Claudia, fundadores de la botiga en línia de joguines Jugar i jugar consideren que “el joc és el planeta sagrat de la infància. Els adults hem de fer un pas enrere i acompanyar l’infant, però no intervenir”. Mares sense filtres, amb Laia López Arboleda i Carla Ribas explica les claus per triar el millor joc per a un infant. Què necessita un bon joc? La clau per triar un bon joc és que l’infant sigui el protagonista. La joguina “no ha de fer coses, i l’adult ha de fer un pas enrere i no intervenir”, segons la Carmen i la Claudia, de Jugar i jugar. El joc és una activitat que requereix un temps. Els primers 30 minuts els infants només escalfen motors, necessiten més temps perquè passin coses. Espai. Els infants necessiten espai a casa per jugar, i quan es fan més grans també espais a l’exterior per socialitzar i jugar amb amics. Materials perdurables en el temps. Els millors són els que s’adapten a cada etapa de l’infant. Hi ha materials de jocs que poden servir per apilar, encaixar, utilitzar com joc simbòlic o psicomotriu.
    Show more Show less
    46 mins