Episodes

  • Recuperant Antoni Brosa i Gracià Tarragó
    Nov 23 2024
    Aquesta vegada ens fixem en dos grans noms de la música catalana del segle XX. D'una banda, el violinista Antoni Brosa, que descobrim de la mà de Daniel Blanch, pianista, president de l'Associació Joan Manén i impulsor del web Intèrprets Catalans Històrics. Més endavant, parlem del documental "Ecos de maestría. Descobrint a Graciano Tarragó", de Luis Gibert, estrenat fa poc, amb el seu director i també amb el guitarrista, compositor i deixeble de Tarragó, Jaume Torrent. Finalment, l'orgue de Castelló d'Empúries protagonitza la secció "El secret dels orgues", d'Óscar Laguna.
    Show more Show less
    57 mins
  • L'art d'improvisar, amb Juan de la Rubia
    Nov 16 2024
    L'organista de la Vall d'Uixó ens explica què significa per a ell improvisar, en un reportatge que ocupa la primera part del programa. A continuació, el musicòleg i divulgador musical Pepe Reche ens porta unes "Notes al peu" dedicades aquesta vegada a Igor Stravinsky i les seves diverses visites a Barcelona. I per acabar, el director de cor Jordi Balué Paradís ens presenta un instrument tradicional xinès, curiós i amb molta història. Foto: Juan de la Rubia improvisant a l'orgue de la Basílica de Santa Maria de Mataró. (Imatge de Pere Masramon)
    Show more Show less
    58 mins
  • Els oboès d'en Pau (Orriols)
    Nov 9 2024
    Dediquem bona part del programa a escoltar una conversa amb en Pau Orriols, el gran constructor d'instruments de vent de Vilanova i la Geltrú, enregistrada al seu taller. Els minuts finals són per a la Cristina Alís Raurich i els seus "Sons llunyans", en què aquesta vegada es fixa en un poema del trobador occità Bernart de Ventadorn.
    Show more Show less
    58 mins
  • Quines són les parts més importants d'una flauta travessera?
    Nov 2 2024
    Comencem el programa amb una conversa amb la Marisa Ruiz Magaldi, la cap de Col·leccions i Documentació del Museu de la Música de Barcelona, que ens parla de les noves audioguies del museu. Més endavant, en Pere Alcon, tècnic i constructor de flautes travesseres i flautins, ens explica quines són les parts més importants d'una flauta travessera i també les més delicades. Finalment, en Jaume Ayats, en la seva secció d'"El manxaire", recorda el pas d'Alma Mahler i Béla Bartók per Catalunya, l'any 1940.
    Show more Show less
    58 mins
  • Pianos Vius, emocions a través del piano
    Oct 26 2024
    Abel Coll, responsable de Pianos Vius, ens parla d'aquesta associació sense ànim de lucre que té com a objectiu promoure la música a través del piano, en espais públics i privats. A continuació, Jordi Pinto, director de Casa Parramon, ens presenta la secció "La guia del violinista", que ens acompanyarà al llarg de la temporada. I, per acabar, ens endinsem en el món de l'orgue gràcies a l'orguener Òscar Laguna i la secció "El secret dels orgues".
    Show more Show less
    57 mins
  • Ramón Andrés: "L'afinació per als pintors antics era com un símbol de naturalitat"
    Oct 19 2024
    L'assagista, pensador i poeta Ramón Andrés ens parla del seu últim llibre, titulat "Despacio el mundo", en què els instruments són protagonistes destacats. Més endavant Marc Oró, tècnic de clarinets, comparteix amb nosaltres la seva experiència a Buffett Crampon, la marca de referència pel que fa als clarinets a nivell mundial. I els minuts finals són per a Pepe Reche, que en la seva nova secció "Notes al peu" ens detalla la primera trobada entre Pau Casals i Juli Garreta.
    Show more Show less
    57 mins
  • El nou orgue de la Catedral de Lleida
    Oct 12 2024
    L'organista Miquel González ens parla de la història de l'orgue de la Seu Nova de Lleida, que ell mateix va inaugurar no fa gaire. Més endavant, la Cristina Alís Raurich ens porta els seus Sons Llunyans, que dedica aquesta vegada a una istampita, una dansa instrumental italiana de l'edat mitjana, de la qual podem sentir diverses versions. I els minuts finals són per a la Marisa Ruiz Magaldi, la Cap de Col·leccions i Documentació del Museu de la Música de Barcelona, que estrena una nova secció, titulada "Caixa de ressonància", parlant del piano de taula Zumpe & Buntebart de 1776, conservat al Museu.
    Show more Show less
    57 mins
  • La XX Fira de Lutiers de Cervera
    Oct 5 2024
    Dediquem bona part del programa a escoltar les diverses converses enregistrades a l'edició número 20 de la Fira de Lutiers de Cervera, celebrada el juliol del 2024. Així, per aquest ordre, hi podem sentir les veus de Xavier Balcells (director de la fira), Jordi Pinto (Casa Parramon), Josep Saguer (Musitekton), Anna Andreu, Gerard Díaz, Emiliano Roca, Jonathan Camps, Denís Grosu, Clàudia Fité Piguillem i Elià Fabré. Els últims minuts són per a en Jaume Ayats, el manxaire, que aquesta vegada ens parla de goigs. Foto: Jordi Prat.
    Show more Show less
    57 mins