Episodes

  • Podcast: College Boer met Jaap Bond, voorzitter topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen
    Oct 21 2024

    Voorzitter Jaap Bond van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en bestuurslid van De Week van Ons Eten deelt zijn positieve kijk op de toekomst van de landbouw met studenten van HAS green academy. 'Ik ben heel optimistisch over deze sector, over de landbouw überhaupt', zegt hij in deze aflevering van College Boer.

    Bond bespreekt het belang van innovatie in de sector en benadrukt dat deze jaarlijks 20 procent van de omzet investeert in vernieuwende technieken. Die investeringen verdubbelt of verdrievoudigt de topsector dan weer om de uitvoering vooruit te helpen.

    De topsectorvoorzitter vertelt ook over zijn samenwerking met voormalig Kamerlid Tjeerd de Groot (D66). Met hem diende hij een motie in voor een speciaal loket bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden voor groene middelen.

    Luister in deze podcast naar dit inspirerende gesprek over hoe de Nederlandse landbouwsector zich blijft ontwikkelen en hoe jonge professionals hierbij een belangrijke rol kunnen spelen.


    Show more Show less
    45 mins
  • Marten van den Berg (directeur-generaal agro bij LVVN) over klimaatneutrale landbouw
    Oct 16 2024

    In deze podcastaflevering van College Boer spreekt Marten van den Berg, directeur-generaal agro bij het ministerie van LVVN, met studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Tijdens het gesprek gaf hij aan dat een volledig klimaatneutrale landbouwsector onmogelijk is. 'Boeren moeten geld kunnen verdienen, anders komt de voedselvoorziening in gevaar.'

    Show more Show less
    43 mins
  • Dirk Duijzer (Week van Ons Eten-voorzitter) over de waarde van ons voedsel
    Oct 10 2024

    In de nieuwste aflevering bespreekt Dirk Duijzer, voorzitter van De Week van Ons Eten, de waarde van voedsel. ‘We vinden het belangrijk dat boeren en tuinders weten dat het niet slechts om productie gaat, maar ook om waar het voedsel terechtkomt.’

    Duijzer geeft ministers advies over landbouw, water, energie en volksgezondheid. Maar tijdens College Boer praat hij met de studenten van Aeres MBO Barneveld. Hij benadrukt dat wat op ons bord ligt, direct verband houdt met het agrarische werk. ‘We passen ons constant aan de wensen van de consument aan, maar die wensen veranderen steeds.’

    Show more Show less
    37 mins
  • Joost van Strien (veganboer) over kringlooplandbouw en veestapelkrimp
    Aug 1 2024

    'In de toekomst zal er een tekort aan mest zijn', denkt veganboer Joost van Strien. In deze nieuwe aflevering van College Boer gaat Nieuwe Oogst-hoofdredacteur Esther de Snoo met studenten van Warmonderhof in Dronten met hem in gesprek.

    Van Strien gebruikt geen dierlijke mest en wordt daarom ook wel de veganboer genoemd. Zijn akkerbouwbedrijf in het Flevolandse Ens is slechts een van de twee bedrijven in Nederland die zo werken. De ondernemer legt uit waarom de veehouderij moet krimpen en er menselijke mest aan de landbouw te pas moet komen. 'Om de kringlooplandbouw volledig tot zijn recht te laten komen en tekorten aan te vullen.'

    Show more Show less
    44 mins
  • Sybrand Bouma (De Natuurweide-voorzitter) over het belang van een brede blik
    Jul 15 2024

    Voorzitter Sybrand Bouma van De Natuurweide gaat in deze aflevering van College Boer op Aeres MBO Dronten Warmonderhof met studenten in gesprek. De biologische veehouder roept het regulier agrarisch onderwijs en de hele melkveehouderij op de blik te verruimen: 'Kijk eens niet altijd weer in diezelfde banen. Maak het groter en dan zie je de oplossingen.'

    Tijdens de agrarische opleidingen word je volgens Bouma meer gevormd als manager. 'Er wordt vergeten dat je veel breder moet kijken dan cijfers.' Hij erkent dat iedere ondernemer een boterham moet verdienen. Maar als je er puur cijfermatig naar kijkt, loop je het risico voorbij te gaan aan je intuïtie. 'Als er in de natuur nou iets nooit waar is, is dat het altijd hetzelfde is.' Hij zegt dat het mogelijk is om bijna impulsief te opereren. 'Dat is soms een heel gevaarlijk woord, impulsief. Maar ik hou ervan.'

    De voorzitter van De Natuurweide, de belangenvereniging voor biologische melkveehouders, geeft de jonge toehoorders dan ook mee om vooral na te denken over hoe ze zichzelf zien. 'Waar sta je met je bedrijf en hoe maak je je bedrijf zo efficiënt mogelijk op deze locatie?'

    Show more Show less
    34 mins
  • Jan Duijndam (MFL-boer) over landschapsbeheer en neventakken
    Jun 27 2024

    In een nieuwe aflevering van College Boer is multifunctionele (MFL) boer Jan Duijndam te gast. Ook al ziet hij zichzelf meer als landschapsbeheerder. 'Dat mijn 450 koeien melk en vlees produceren, is een mooie neventak.' Hij gaat in gesprek met studenten van Hogeschool Inholland Delft.

    'Ik beheer 300 hectare land en daarvoor bestaat het bedrijf. Om zoveel gewas weg te laten eten, heb ik 450 beesten nodig. En dat die melk en vlees produceren, is een heel mooie neventak', zegt Duijndam.

    Maar daar blijft het niet bij. De ondernemer heeft ook een slagerij, bakkerij, boerderijwinkel, webshop en een eigen zuivellijn. Dit doet hij samen met zijn vrouw, veertig personeelsleden en vijftig hulpboeren vanuit de zorgboerderij.

    Show more Show less
    34 mins
  • Arjan Ponsen (gebiedsbeheerder Buijtenland van Rhoon) over landbouwinclusieve natuur
    Jun 20 2024

    Gebiedsbeheerder Arjan Ponsen van Buijtenland van Rhoon praat in deze aflevering van College Boer met studenten van Hogeschool Inholland Delft over landbouwinclusieve natuur. Wat betekent dat precies en vooral: wat houdt het in voor boeren en natuurbeheerders?

    Buijtenland van Rhoon is een eeuwenoude polder waar akkerbouwers al jaren werken onder de rook van Rotterdam. Ponsen is bezig met een plan waarin landbouw, natuur en recreatie goed samengaan. Ook wat teelten betreft experimenteert hij erop los.

    Show more Show less
    33 mins
  • Coen van den Bighelaar (NAJK-portefeuillehouder) over het overnemen van een agrarisch bedrijf
    Jun 12 2024

    In deze nieuwe aflevering van College Boer is melkveehouder en NAJK-portefeuillehouder Coen van den Bighelaar te gast op Aeres Hogeschool in Dronten. Hij gaat met de studenten in gesprek over bedrijfsovername.

    De melkveehouder en portefeuillehouder bedrijfsovername van NAJK denkt niet dat een agrarisch bedrijf overnemen makkelijker wordt in de toekomst. Want er wordt nu vooral gekeken naar kasstroom bij de financiering, in plaats van naar zekerheden zoals grond.

    Van den Bighelaars doel bij NAJK is een platform creëren waar agrarisch ondernemers terechtkunnen met kleine en grote vragen over alles waar ze tegenaan lopen.

    Show more Show less
    37 mins