Episodes

  • Hvorfor er Palæstina ikke med i Melodigrandprix? Rasmus Nielsen fra SUPERFLEX fortæller om projektet 'Palestinian Eurovision'
    May 10 2024

    Det er egentlig et meget simpelt spørgsmål: Hvorfor er Palæstina ikke med i Det Europæiske Melodigrandprix?

    Et mere kryptisk spørgsmål kunne lyde: Er det en fordel at have været ved at forlise i det Sydkinesiske hav sammen med Troels Kløvedal når man skal til møde med dem, der bestemmer over Eurovisionens Melodigrandprix?

    Hør fortællingen om dengang kunstnergruppen SUPERFLEX sammen med Palestinian Broadcasting Corporation (PBC), og den palæstinensiske Sabreen Association for Artistic Development troppede op hos EBU (European Broadcasting Union (det er dem der står bag Eurovision Song Contest aka Det Europæiske Melodigrandprix)) og lobbyede for aktivt medlemskab i unionen og dermed for deltagelse i grandprixet anno 2008.

    Og hvad skete der i år som bandt nye og ganske rørende krøller på historien om Palæstina i Melo?

    Rasmus Nielsen fra SUPERFLEX beretter.

    Show more Show less
    1 hr and 3 mins
  • Larmende tavshed? Om Vandmelonsaktionerne, Gaza og den internationale censur. Med Suada Demirović, Honey Beckerlee og Asta von Apfel
    Feb 26 2024

    Hvorfor mødes kunstnere og kulturarbejdere på trapperne foran københavnske museer og spiser vandmelon i stilhed? 

    Og hvorfor vandmelon?

    Vandmelonsaktionerne er en happening, der handler om Israel og Palæstina. Om Gaza. Men også om, at der pågår en særlig grad af censur med efterfølgende selvcensur i lande i Vesten. 

    Kunstnerne Suada Demirović, Honey Beckerlee og Asta von Apfel fortæller om hvad der skete da de og ca. 30 andre mødtes på SMKs trapper en vinterdag i 2024. Om hvad er det for en stilhed de gerne vil bryde eller pege på.

    Hvad betyder det for kunstnere og kunstfeltet herhjemme når der ikke, fra institutionelt hold, tales om graden af aflysninger og fyringer der finder sted i blandt andet nabolandet Tyskland?

    Og er det overhovedet de lokale museers og kunsthallers rolle, at tale med om den situation? Har institutionerne et ansvar for at bryde tavsheden og hjælpe samtalen på vej?

    ---

    I afsnittet nævnes en paneldebat på Gammel Strand, der afholdes den 29. februar 2024 med Nanna Hjortenberg (GS), Rhea Dall (Overgaden) og Asrid la Cour (SMK). Efter optagelsen er panelet ændret så  Marie Laurberg (Copenhagen Contemporary) deltager i stedet for Astrid la Cour. 

    Show more Show less
    50 mins
  • Mode, kunst og klasse! Med Ayşe Dudu Tepe, Hannah Heilmann og Filip Berg
    Jan 31 2024

    Art Pod udkommer denne gang midt i modeugen og prøver at nærme sig forholdet mellem moden og kunsten. Samtalen har imidlertid sin egen vilje og stikker af... på en god måde. 

    Vi taler om moden som et OG socialt medie og som noget, det måske også kræver en del mod, at tage del i...

    Og som noget det måske er lidt svært at få et naturaliseret forhold til hvis man kommer fra den store Melodigrandprix-middel-klasse. 

    Og hvad betyder det når der går mode i noget? Også i kunsten? Den store kluddermor!

    En kalder desuden moden smuk, paradoksal og frastødende. En anden siger om moden at den både er spændende og super tricky. 

    Super tricky, helt klart! Lyt med når billedkunstner Hannah Heilmann; designer, art director og kunster Filip Berg og Balenciaga-model, journalist, it-girl og meget mere Ayşe Dudu Tepe er i studiet. 

     

     

     

    Show more Show less
    1 hr and 24 mins
  • Nytårsspecial del 2: Er du købmand eller sømand? Esben Weile Kjær, Fafaya Mogensen og Rhea Dall ser tilbage på 2023
    Dec 31 2023

    Panelet har fået alkoholfrie bobler i glasset og ilten har forladt studiet...

    Del to af Art Pods nytårsspecial ser tilbage på Barbie, som i en ny film ville have en kedeligt almindelig krop. "Mere sex til Amager" er der en, der siger i en diskussion om kunsten i det offentlige rum. Og hvor stort kunne det egentlig blive i modebranchens evige flirt med kunsten og omvendt (The Jack & Jones Pavilion nævnes som en mulig ting til fremtiden). 

    Et panel af insiders i kunstverdenen deler ud af hver deres top-5-lister over vigtige begivenheder fra de lokale og internationale kunstscener fra 2023. Og der er quizz. 

    Esben Weile Kjær, Fafaya Mogensen og Rhea Dall er i studiet. 

    Art Pod siger tak for i år og ønsker et godt nytår for kunsten og alt det andet.

    Show more Show less
    59 mins
  • Nytårsspecial del 1: Et panel bestående af Esben Weile Kjær, Fafaya Mogensen og Rhea Dall ser tilbage på 2023
    Dec 31 2023

    Et panel af insiders i kunstverdenen deler ud af hver deres top-5-lister over vigtige begivenheder fra de lokale og internationale kunstscener fra 2023. 

    Hvilke udstillinger gjorde et varigt indtryk? Hvordan går det med censuren i kunstens verden i en tid med krig i Gaza? Er der en reel fremtid for Documenta? Hvor findes det levede liv i kunsten? Og findes den frie kunst overhovedet? Og så også: Hvad sker der for Løvens-Hule-stemningen hos de danske fonde?

    Esben Weile Kjær, Fafaya Mogensen og Rhea Dall er i studiet. 

    Art Pod siger tak for i år og ønsker et godt nytår for kunsten og alt det andet.

    Show more Show less
    1 hr
  • Med krydsede fingre i kisten? Johanne Løgstrup og Stine Hebert om arkiverne, kunsten og deres projekt Heirloom
    Dec 27 2023

    Heirloom er et center for kunst og arkiver. 

    Stifterne Stine Hebert og Johanne Løgstrup fortæller i denne udgave af Art Pod om, hvorfor det er vigtigt at arbejde indgående med arkiverne, både hvad angår kuntnernes arbejde med eget eftermæle, hvad angår de arkiver, der befinder sig i periferien af vores kultur og hvad angår museernes arbejde med både det, som findes i museernes samlinger - men også det, som ikke findes i samlingerne. 

    Og også om hvorfor de i Heirloom arbejder med udstilligen som format. 

    Men så også lige det her: Hvad var det Stine Hebert fandt i nogle helt specielle arkivkasser i både Aarhus og London? Johanne Løgstrup og Stine Hebert er i studiet. 

     

    Show more Show less
    57 mins
  • Nye kunstnerboliger i 2030? Ja, det er drømmen og ambitionen siger Arkitektforeningens direktør Lars Autrup
    Dec 19 2023

    Det er måske ikke ligefrem et spadestik. Men en ny rapport viser, at der er behov for en særlig indsats for at skabe plads til kunstnerne i byen. Og rapporten er et første redskab i arbejdet med at realisere atelierer og nye boliger specifikt til billedkunstnere.

    Det er Arkitekforeningen, BKF, UKK, Bikubenfonden og Dreyers Fond, som står bag det, de kalder en forundersøgelse, og læser man i den, vil man se, at det i år er hele 70 år siden, nogen sidst byggede boliger med henblik på at huse kunstnerne. Er det på tide med nogle nye tiltag? Og hvorfor egentlig denne særbehandling for kunstnerne?

    Arkitekt og direktør i Arkitektforeningen Lars Autrup er gæst i Art Pod med Mathias Kryger.

    Show more Show less
    41 mins
  • Er den kunstige intelligens egentlig særlig klog? Kødrobotterne Kristoffer Ørum og Asker Bryld Staunæs gæster Art Pod
    Dec 13 2023

    Kunstig stupiditet? Dumme eller kloge maskiner? Dumme eller kloge mennesker? Kunstnerne Kristoffer Ørum og Asker Bryld Staunæs arbejder med og omkring kunstig intelligens og det, der ligner. Og så holder de skarpt øje med hvordan mennesker og medier taler om denne såkaldte intelligens. For er det ikke bare mere af det samme, hvor det lige så godt kunne have været langt mere komplekst og vildt? Plus et besøg i studiet inklusive valgtale af politikeren Leder Lars fra Det Syntetiske Parti. 

    Show more Show less
    54 mins